ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

 

Διατροφή στην εφηβεία

Σχολ. Έτος:1999-2000

 

Το σχολικό έτος 1999-2000 οι καθηγήτριες Αλεξή Ελένη, Βεσδέκη Βασιλική έγιναν οι υπεύθυνες καθηγήτριες της ομάδας Αγωγής Υγείας του σχολείου μας με θέμα ‘’ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ’’.

Στην ομάδα Αγωγής Υγείας ήταν μέλη επίσης οι μαθητές:

Από την Β’ τάξη : Βαρδόση Ζωή, Γεωργιοπούλου Ευγενία, Δημητροπούλου Μαρία , Ευαγγελάτος Γεράσιμος, Κάριαννη Διονυσία, Κοιλάκος Δημήτρης, Κουφογιάννη Χριστίνα, Κυριαζή Γεωργία, Λαβδαίος Κώστας, Μαραγκουδάκης Νίκος, Μαρίνου Μαρία, Πρέκα Παναγιώτα, Σιφναίου Ζωή, Σπηλιώτη Βαρβάρα.

Από τη Γ΄ Τάξη : Αναγνώστου Ιωάννης, Βίτσας Θεόδωρος, Γασπαράτου Μαρία, Δαλαμάγκα Ζαχαρούλα, Καλαματουσάκη Ελισάβετ, Κορφιάτη Ελένη, Μακρή Ιωάννα, Μαροπούλου Μυρσίνη, Μπότα Νικολέττα, Σαλή Κατερίνα, Τσιότρα Αναστασία.

 

Η έρευνα που πραγματοποιήσαμε

 

Στην ομάδα μας θελήσαμε να μελετήσουμε την διατροφή  των εφήβων μέσα από ένα ερωτηματολόγιο που συντάξαμε. Το ερωτηματολόγιο περιείχε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή  (το πρωινό, τα γεύματα, τις καταναλωτικές συνήθειες σε σχέση με τη διατροφή) αλλά και με τη σωματική άσκηση των εφήβων.

                Ο μέσος όρος της ηλικίας των ερωτηθέντων ήταν 14 χρονών δεδομένου ότι απάντησαν μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου και λιγότεροι της Α’ Λυκείου.

            Ως προς  το πρωϊνό  οι ερωτηθέντες απαντούν ότι: το 44,7% τρώνε πάντα, το 42% μερικές φορές και το 13,3% δεν τρώνε πρωινό.

            Το 39,9% των ερωτηθέντων παίρνει 3 ημερήσια γεύματα, το 29,8% 2 ημερήσια γεύματα,4 ημερήσια γεύματα το 21,3% ενώ το 9% περισσότερα των 4 γευμάτων.

            Δεν καπνίζει το 89,4% των ερωτηθέντων, μερικές φορές  το 6,9% (το 35 των κοριτσιών-11,4% των αγοριών), δυστυχώς όμως καπνίζει το 3,7% (το 2% των κοριτσιών –5,6% των αγοριών).

            Δεν πίνει αλκοολούχο ποτό το 60,6%, μερικές φορές πίνει το 27,2%, ενώ το 12,2% πίνει συχνά.

            Στις ηλικίες που μελετήσαμε το 38,3% (!) έχει κάποια δίαιτα (το 57% των κοριτσιών-17% των αγοριών), την οποία έχει προμηθευτεί από διαιτολόγο (27,8%) από κάπου αλλού (48,6%) ή από κάποια φίλη (23,6%).Το 79,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν πρέπει να κάνει δίαιτα. Το 25% των ερωτηθέντων  έχει χρησιμοποιήσει συμπληρώματα διατροφής που του έχει συστήσει ο  γιατρός (51,1%), κάποιος άλλος (38,3%)  ή μία φίλη (10,6%).

            Οι βραδινές ώρες ύπνου είναι:7-8 για το 52,7% των μαθητών, 6-7 για το 30,3% των μαθητών και 5-6 για το 17%.

            Όσον αφορά τη σωματική άσκηση  των εφήβων, το 84% των ερωτηθέντων γυμνάζεται και το 58,2% απ’ αυτούς ανήκει σε κάποια αθλητική ομάδα.

 

Ισορροπημένη διατροφή

 

Η υγεία μας δεν εξαρτάται βέβαια μόνο από την  σωστή διατροφή αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως είναι η κληρονομικότητα, το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, ο τρόπος ζωής κ.ά.

 

Οι σωστές όμως διαιτητικές συνήθειες συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο να διατηρηθούμε  υγιείς, να βελτιώσουμε την υγεία μας και να προλάβουμε χρόνια νοσήματα.

 

Κάθε  άνθρωπος είναι μοναδικός και διαφορετικός, άρα και οι διατροφικές του ανάγκες είναι διαφορετικές απ’ των υπολοίπων και επηρεάζονται απ’ την ηλικία και τη σωματική άσκηση.

 

Οι έφηβοι έχουν μεγάλες ενεργειακές ανάγκες στα χρόνια της αύξησης καθώς και μεγάλες ανάγκες για σίδηρο και ασβέστιο. Μία λογική διατροφή με παράλληλη σωματική άσκηση βοηθά στον έλεγχο του βάρους.

 

Τα χαρακτηριστικά μιας ιδανικής διατροφής είναι :

·        Ισορροπημένη: Να περιέχει τις κατάλληλες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων

·        Πλήρης: Να περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων

·        Ποικίλη: Να περιλαμβάνει πολλούς τύπους τροφών

·        Επαρκής: Η ποσότητα της τροφής να συμφωνεί με τις ανάγκες του ατόμου

 

Άρα για μια σωστή διατροφή πρέπει:

·        Να υπάρχει ποικιλία τροφίμων από γεύμα σε γεύμα και μέρα σε μέρα

·        Σε κάθε γεύμα να υπάρχει κάτι απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων

·        Τα ημερήσια γεύματα να είναι 4-6

·        Το πρωινό να είναι κύριο γεύμα και να συγκεντρώνει το 1/3 των ημερήσιων θρεπτικών συστατικών

·        Κάθε γεύμα να συγκεντρώνει τις αποκτούμενες θερμίδες και τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά

·        Να υπάρχει ωράριο γευμάτων και το περιβάλλον να είναι ευχάριστο και ήρεμο.